Hem / Om oss / Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar kring solskydd

Här har vi samlat era vanligaste frågor & svar kring utvändigt och invändigt solskydd.
Tveka inte att kontakta oss om du har fler eller övriga frågor.

Frågor om solskydd

Vad kostar en markis?

Att ge ett exakt pris på en markis är svårt eftersom kostnaden påverkas av flera faktorer, inklusive storlek, typ av kassett, manuell eller motoriserad drift, och eventuella tillbehör som sensorer. Till exempel kan en skillnad på några decimeter i bredd innebära en annan modell och påverka priset avsevärt. Ett exakt pris kräver därför ett kostnadsfritt hembesök för att anpassas efter dina behov.

Billiga markiser på marknaden kan kännas lockande, men sämre material, blekta vävar och kortare livslängd kan göra dem till en dyr affär i längden.

Våra markiser har hög kvalitet och kommer med professionell mätning, guidning och installation – och 3 års garanti.

Kan man använda markisen när det regnar?

Markiser är främst till för solskydd och inte avsedda för regn. Vävarna är vattenavstötande, men markisen måste ha minst 15 graders lutning för att regnvattnet ska rinna av.

Skulle vattnet inte rinna av på en terrassmarkis blir det snabbt mycket tungt och armar och infästningar kan gå sönder! Dessutom töjs duken ut och det går inte tillbaka vilket innebär att duken kommer inte längre att rulla snyggt på valsröret.

Har väven blivit blöt? För att undvika skador såsom mögel eller missfärgningar i väven, så se till att rulla ut markisen så snart det går och låta den torka innan du rullar in den igen.

Hur mycket vind klarar en markis?

Vindmotståndet beror på markismodell och storlek. Ju större och mer utfälld markis, desto känsligare är den för vind. Vindsensorer kan hjälpa, men de är inte någon garanti mot plötsliga kastvindar. På mycket vindutsatta platser rekommenderar vi vertikalmarkiser (även kallad screenmarkis) som ger bättre motståndskraft. 

Hur mäter jag när jag vill montera en markis?

För att säkerställa att din markis passar perfekt rekommenderar vi alltid att du bokar ett hembesök med en av våra experter.

Under hembesöket mäter vi inte bara fönstrets bredd utan tar också hänsyn till andra faktorer som kan påverka installationen, som takutsprång, väggmaterial och fästpunkter. Korrekt mätning är avgörande för att undvika problem vid installation och för att säkerställa att markisen fungerar optimalt.

Våra hembesök är helt kostnadsfria och utan köptvång! 

Här bokar du ett hembesök.

Vad är skillnaden mellan en öppen markis, semikassett eller en helkassett?

Terrassmarkiser (även kallade vikarmsmarkiser) delas ofta in i tre kategorier beroende på hur mycket av markisens komponenter som är skyddade: öppen markis, semikassett och helkassett.

En öppen markis har ingen skyddande kassett, vilket innebär att väven och armarna är exponerade för väder och vind – perfekt om den installeras under ett takutstick.

En semikassett skyddar väven men lämnar armarna exponerade, vilket ger måttligt skydd och ett prydligt utseende.

En helkassett skyddar både väven och armarna när markisen är inrullad, vilket ger maximalt skydd och en stilren design.

Valet beror på din budget, estetik och hur utsatt markisen är för väder.

Vid vårt kostnadsfria hembesök hjälper vi dig att välja rätt modell för ditt hus.

Vilken färg ska jag välja på min markis?

Valet av färg handlar om din husstil och vad du tycker är snyggt.

Enfärgade och neutrala toner som grått och beige är populära eftersom de passar de flesta fasader. Men ibland kan en randig markis vara det som ger huset karaktär!

Bra att veta är också att ljusa och mörka nyanser skyddar olika bra mot solens UV-strålar. I den här broschyren får du mer info.

Vid hembesök har vi med oss färgprover, så du kan se hur olika alternativ ser ut mot din fasad.

Vill du testa själv? Här kan du testa via ett digitalt verktyg.

Kan jag reparera en trasig markis eller byta ut delar?

Ja, vi har reservdelar och kan reparera din markis. I många fall är det mer kostnadseffektivt att byta ut hela väven om flera sömmar är slitna. Att byta ut väven ger också en mer hållbar lösning och förnyar markisens utseende.

Växjö Markisfabrik har stor tillgång till reservdelar till markiser, även till vissa äldre modeller, och vi hjälper dig med service och reparation.

Här kan du läsa mer om service och reparation av solskydd.

Vilken är den “bästa terrassmarkisen”?

Många frågar faktiskt det här och vårt svar är alltid att den bästa terrassmarkisen beror på dina specifika behov.

Var ska den sitta? Hur stor ska den vara? Vilken budget har du?

Olika markiser passar olika situationer, t.ex. helkassett för maximalt skydd eller specialmodeller för vindutsatta platser.

Vi hjälper dig hitta rätt alternativ för ditt hus vid vårt kostnadsfria hembesök.

Behöver jag bygglov för att sätta upp en markis?

Oftast behövs inget bygglov för privatpersoner. Undantag kan finnas för markiser med reklam eller på kommersiella byggnader.

För pergolas med fasta glasväggar eller tak kan bygglov krävas, då de betraktas som byggnader. Kontrollera alltid med din kommun innan installation för att vara på säkra sidan.

Vad är fördelarna med limmade (svetsade) markisvävar jämfört med sydda?

När du beställer en ny markisväv kan du välja mellan traditionellt sydda sömmar och limmade (svetsade) sömmar. Limmade sömmar, som också kan beskrivas som svetsade, är starkare och tenderar att hålla längre än sydda sömmar. De är mindre benägna att spricka över tid, vilket gör dem till ett populärt val för dem som vill ha en markis som håller längre. Denna metod kan dock vara något dyrare, vanligtvis mellan 5-10 % extra.

En potentiell nackdel med limmade sömmar är att de kan bli något styvare och skapa en mer bubblig effekt vid sidan om sömmen, vilket kan påverka utseendet något. Detta bör övervägas beroende på dina prioriteringar för hållbarhet kontra estetik. 

Kan jag välja mellan motoriserad och manuell markis?

Ja, valet är ditt och vi erbjuder både och.

Motoriserade markiser ger bekvämlighet och kan utrustas med fjärrkontroller, vind- och solsensorer, och kopplas till smarta hemsystem för automatisk styrning. Detta kan vara särskilt användbart om du vill att markisen ska justera sig själv baserat på väderförhållanden och/eller tidstyrning m.m

Manuell drift är ett billigare alternativ och passar särskilt bra där elinstallationer är utmanande, t.ex. i sommarstugor.

Det är möjligt att eftermontera en motor på vissa manuella markismodeller, men detta kan kräva byte av vissa komponenter och kan påverka priset. Vi rekommenderar er därför att tänka till innan köpet om du/ni vill ha motor eller inte. Om du har valt ett solskydd med motor är det också enklare att bygga på med fler funktioner, till exempel sensorer, vid ett senare tillfälle.

Hur länge håller en markismotor?

Livslängden på en markismotor kan variera beroende på hur ofta den används och de miljöförhållanden den utsätts för.

Generellt sett kan en motor förväntas hålla mellan 10 och 15 år. Motorer som används ofta, särskilt om markisen har automatiska funktioner som reagerar på sol eller vind, kan ha en kortare livslängd jämfört med motorer som används mer sällan. En korrekt installation förlänger motorns liv. 

Vad är en pergola och vad bör jag tänka på när jag väljer en?

En pergola är en fristående eller väggmonterad struktur som ger skydd och skugga till din uteplats. De erbjuder större dimensioner än traditionella terrassmarkiser och är mer vind och regnstabila.

Pergolas kan utrustas med olika typer av tak, inklusive akrylväv-, PVCväv, aluminiumlameller eller glasmaterial, och kan anpassas med väggar av glas eller en vertiklamarkis med screenväv för extra skydd.

Pergolas kan också integreras med funktioner såsom LED-belysning, värmare och automatiska system för att skapa en utomhusmiljö som kan användas året runt.

Vid val av pergola bör du överväga hur mycket skydd du vill ha, om du behöver bygglov, och hur mycket du är villig att investera. Pergolas är en större investering jämfört med traditionella markiser, men de erbjuder också en högre grad av anpassning och funktionalitet 

Kan jag sänka energikostnaderna med solskydd?

Ja! Solskydd kan minska värmeförlust på vintern och solinstrålning på sommaren. Rätt solskydd är en smart investering som kan optimera din energianvändning året om.

På vintern kan utvändiga solskydd, t.ex vertikal– eller fönstermarkiser, effektivt minska värmeförlust genom fönster om solskyddet är nedfällt under natten. Det här kan bidra till lägre uppvärmningskostnader för huset.

Med invändiga solskydd (så som persienner, rullgardiner, plisségardiner eller gardinlängder) kan man skapa en isolerande effekt och därmed minska kallraset vid fönsterna. Detta innebär att du kan sänka temperaturen på dina element och ändå behålla samma värmekomfortnivå i hemmet. 

På sommaren blockerar utvändiga solskydd upp till 90 % av solens värme innan den når in i huset, vilket i sin tur sänker inomhustemperaturen och därmed minskar behovet av air conditioning eller fläktar.

Kan jag motorisera även invändigt solskydd?

Ja! I princip allt i vårt sortiment kan du motorisera för smidig hantering via app, fjärrkontroll eller automatisera. 

Till exempel kan du motorisera dina gardiner så att de stängs utifrån tid på dygnet. 

Här kan du läsa mer om styrningar av ditt in- och utvändiga solskydd.

Övriga frågor

Kan jag använda ROT- eller RUT-avdrag när jag köper solskydd?

ROT-avdrag är möjligt vid montering av markiser (ej reparationer) på friköpt villa (ej bostadsrättsförening). 

RUT-avdrag är möjligt vid montering av invändigt solskydd såsom gardinlängder, rullgardiner, plissé- & duettegardiner, panelgardiner, lamellgardiner, twistrullgardiner, silhouettegardiner. RUT-avdrag går ej att göra på persienner eller på reparationer.

Vad har ni för betalningsalternativ?

Vid betalning med faktura så får du fakturan först när hela arbetet är klart. Det är 10 dagars kredit för privatpersoner och 30 dagar för företag.  

Vi erbjuder möjlighet till delbetalning via Wasa kredit. Upp till 48 månaders avbetalning och 24 månader kan du få helt räntefritt! Kontakta oss för aktuella betalningsvillkor, räntor m.m. 

Här kan du läsa våra försäljningsvillkor.

Hur mycket kostar ett hembesök?

Vi erbjuder helt kostnadsfria hembesök på en radie av 6 mil runt omkring Växjö. Vid hembesöket mäter vi, ger råd och oftast får du en offert direkt på plats. Inga köpkrav är kopplade till besöket.

Längre än 6 mil från Växjö? Kontakta oss så kommer vi fram till något bra.

Du bokar ditt hembesök här

Har jag garanti på solskyddet?

Ja! När du handlar ditt solskydd hos oss på Växjö Markisfabrik så kan du känna dig trygg genom förmånliga garantier för dig som konsument.

Vi är medlemmar i Svenska Solskyddsförbundet vilket är en kvalitetsstämpel och ett belägg för att de företag som antas till förbundet har den erforderliga branschkunskapen, en ordnad ekonomi och ett gott anseende i branschen.

Vid montage lämnar vi alltid 3 års garanti när du som privatperson handlat nya produkter hos oss för ett ordervärde på över 3000 kr (gäller ej begagnade varor).  

Här kan du läsa mer om våra garantivillkor.

Har ni någon butik?

Ja! På Annavägen 2 B i Växjö har vi vår butik och vårt showroom. Här kan du se och känna på våra tyger samt se flera markismodeller. 

Här kan du se våra öppettider. 

Rulla till toppen